Laten we beginnen met elkaar.

Afgelopen 5 mei op het bevrijdingsfestival in Vlissingen kwam ik veel mensen tegen die ik lang niet had gezien en gesproken. Ik ontving veel positieve reacties op waar ik nu mee bezig ben, coaching, zelfontwikkeling de berichten die ik af en toe post etc. Maar er was iets heel anders wat me meer is bij gebleven dan al die reacties.
Namelijk dat iedereen iets soortgelijks zei:
‘’Goed dat je dat doet! Dat is nu zo nodig, zoveel mensen hebben problemen in deze tijd ’’
Aangaande de gesprekken komt er dan uit dat de meeste vinden dat de taboe er ondertussen wel van af mag. De taboe op in de problemen zitten. De taboe op je in de put voelen zitten, zonder uitweg, overal beren op de weg etc. Problemen in je hoofd en je voelt je een last als je er over praat, dus doe je het wel alleen.
‘’Met de rest lijkt het allemaal goed te gaan, dus ik wil geen last zijn voor anderen.’’ Maar niets is minder waar. Iedereen heeft donkere dagen, donkere weken of soms zelf maanden of jaren. Allemaal onderdeel van een lang durend groeiproces wat we het leven noemen.
Ik spreek uit ervaring. Ik heb lang rondgelopen onder een donkere sluier zonder dat daar mensen in mijn directe kringen ‘’echt’’ vanaf wisten. Ik deed zelf dan ook niet veel om het te delen met anderen omdat ik ook toegaf aan de taboe.
Hoe gaat het man?…. ‘’ ja goed hoor..’’
3 woorden zijn genoeg voor de meeste mensen om al niet meer echt door te vragen of om zelf hun gevoel diep weg te stoppen en weer te doen alsof het allemaal oke is. Sommige mensen weten ook niet goed hoe ze moeten omgaan met de emotie die een ander heeft. Andere hebben het gevoel dat ze inbreuk plegen in de ander zijn leven door te gaan vragen hoe het echt gaat.
Vaak willen mensen die het lastig hebben of diep zitten wel praten maar ze kunnen zelf moeilijk de eerste stap zetten. Maar als er echt aandacht is, als er echt iemand luistert en vraagt komt dit vanzelf. Je hoeft geen volleerd veldhouder te zijn om een luisterend oor te zijn.
Laten we iets meer praten met elkaar. Iets meer doorvragen als je die 3 woorden krijgt als antwoord. Beetje bij beetje de taboe doorbreken. Je hoeft niet het probleem van de ander op te lossen. Alleen een luisterend oor is al zo betekenisvol en kan wonderen verrichten.
We leven in een veranderende wereld waar steeds meer divisie onze sociale levens begint in te dringen. Steeds meer mensen verliezen hun beeld op een betere wereld door dit divisie en destructie systeem waar we in leven.
Maar het zijn wij de mensen die het verschil kunnen maken.
Laten we beginnen met elkaar. Stuur een ondersteunend berichtje naar iemand waarvan je weet dat die stoeit met zichzelf of de wereld om hem/haar heen. Vraag iets langer door en luister naar die ene vriend die je langzaam stiller ziet worden. Praat met die ene eenzame man uit de straat als je hem voorbij loopt.
Laten we beginnen met elkaar.