De val van identificatie
Je kan je overal mee identificeren. Identificatie is een val. Het leidt je weg van je eigen authentieke essentie. Een misplaatste identificatie zorgt ervoor dat je iets denkt te zijn wat je niet in essentie bent en hierdoor eigenlijk op een energetisch dwaalspoor zit.
Identificatie is tegenwoordig een hot topic wat voor veel maatschappelijke spanningen en vraagstukken zorgt. Als je het hebt over identificatie komt bij vele waarschijnlijk het maatschappelijke vraagstuk van op: kan een man zich als vrouw identificeren en visa versa, maar dat is niet waar ik over wil delen. Heel boeiend allemaal maar ook dit zie ik als een dwaalspoor.
Waarom een identiteitscrisis als er eigenlijk geen ‘identiteit’ is?
Vaak identificeren wij ons met ons ego (de ik), de bodymind en het denken wat een proces is van de bodymind. Onze persona, het masker van identiteit en alle rollen die daarbij horen. Maar dat is niet wie wij in totaliteit ‘’echt’’ zijn. De ego, de bodymind is niet onze essentie. De identificatie met het ego/bodymind zorgt ervoor dat de fluisteringen van de ziel, onze essentie niet gehoord worden.
De ego/bodymind gaat tegen de richtingaanwijzers van de ziel in en probeert zijn eigen weg te gaan. Pijn ontwijkend en genot zoekend, twee karakteristieken van onze ego/body-mind. In tegenstelling tot de ziel die pijnlijke situaties juist uitzoekt om aandacht te vragen voor de schade die ze ervaart.
Onze essentie / de ziel werpt talloze situaties in ons schoot die ervoor zijn bedoeld om de schade van de ziel te erkennen en te herstellen. Maar daar zit de identificatie met het ego/bodymind in de weg. Doordat we ons vaak identificeren met het ego die pijn ontwijkend is lopen we constant weg van precies die situaties die ervoor bedoeld zijn om ons op de schade te attenderen. Keer op keer blijven ze terugkomen. Zou er misschien iets meer aan de hand zijn? Er is zeker meer aan de hand. De ziel wil dat we samenwerken als ego/bodymind met haar en haar intenties.
Naar mijn idee is één van de eerste essentiële stappen van transformatie werk het loslaten van identificatie met de bodymind. Dat maakt enorm veel ruimte vrij. We zijn niet onze problemen, gedachten, overtuigingen etc. In essentie zijn we een beweging een samenwerking tussen body, mind and soul. En hoe meer de bodymind/ego gaat samenwerken met de intentie van de ziel hoe sneller en gemakkelijker dit transformatie en groei proces gaat.