De gelaagdheid van trauma

Trauma, klinkt heftig dat woord. Vaak denken we dat alleen mensen die enorm heftige dingen in hun verleden hebben meegemaakt ‘trauma’ hebben. Alsof het een woord is wat alleen is toegestemd aan de gebroken zielen. Maar als er één ding zeker is, is het dat we allemaal ‘gebroken’ zijn. Trauma is iets wat we allemaal wel met ons meedragen. Wat we te doen hebben is al deze afgebroken, afgesplitste delen van ons ‘zijn’ te herenigen in onszelf. Dat is de weg van heling naar heelheid. De weg van afgesplitsheid naar eenheid.
In mijn optiek zou je kunnen zeggen dat trauma het ‘gelaagde’ resultaat is van een negatieve ervaring die voor ons op dat moment te heftig, te veel, te negatief, te pijnlijk, te afwijzend (etc.) was/is. De oorzaken of redenen van trauma zijn niet universeel of in te schalen, maar zijn van het perspectief van de diegene die het ervaart afhankelijk. Door de ogen van een klein kind gekeken zijn dingen vaak veel erger en groter dan door de ogen van een volwassen. Zo kunnen ook voor ons kleine dingen grote gevolgen hebben. Met gelaagdheid bedoel ik dat een bepaald ‘trauma’ of pijnstuk zich in vele facetten en lagen van jouw bestaan te vinden is en soms ook verder gaat dan jouw eigen ervaringen. Ook de ervaringen van jouw ouders, voorouders, opa’s oma’s of eerdere incarnaties spelen een rol in deze gelaagdheid. Trauma is niet perse iets wat in ‘jouw’ leven ontstaan is. Ook jij draagt de ervaringen mee van jouw voorouders, in jouw DNA en genetica.
Hoe ontstaat trauma? Trauma ontstaat als de bezielde aanwezigheid op het moment van de ervaring wordt verbroken en de ervaring en alle opgedane lage, zware en verstoorde energie in feite onverwerkt wordt weggestopt. Dat wegstoppen gebeurd vaak over alle bestaanslagen; fysiek, mentaal, emotioneel en ook spiritueel.
Mentaal wordt de herinnering onverwerkt weggestopt in het brein, vaak gaat daar een beschermlaag overheen zodat we hier niet snel weer bij terug komen. Het was immers ‘te’ veel, te pijnlijk, te afwijzend, etc. Maar het brein slaat ook belangrijke informatie op die jou ervan moet beschermen om deze ervaring niet opnieuw mee te maken. Gevaar herkennen is waar het brein goed in is, je brein slaat zelfs een paar processing stappen over om sneller te reageren op ‘gevaarsignalen’. Denk aan wanneer je in je ooghoek een slang ziet, voor je het doorhebt spring je van het pad. Zodoende zijn (waarschuwing) triggers geboren en hier reageer je op met beschermingsmechanismen om de pijn mogelijk te vermijden die het zou opleveren.
Energetisch ontstaat er door trauma of een pijnstuk een energetische verkramping/blokkade op de doorstroom van levensenergie. De zware, verstoorde en lage energie die opgedaan en ontstaan is wordt onverwerkt weggestopt en kan als een zwaar deken op ons wegen. Vandaar dat mensen die veel onverwerkte emoties en ervaringen/energieën met zich meedragen vaak neergebogen lopen alsof ze letterlijk een zware last dragen. De fysieke laag wordt geboren (volgt) uit de energetische laag en dat is ook de reden dat energetische vastgezette energie op den duur fysieke ongemakken manifesteert. Denk aan rugklachten, huidklachten, spijsverteringsproblematiek noem maar op.
Emotie is energie in beweging (energy in motion) de naam verklapt het al… Emoties horen te stromen, dat is hun manier van oplossen, ze willen gevoeld worden. Bij trauma stoppen we ook alle emoties die ontstaan uit gevoelens diep weg en zetten deze vast. Vastgezette emotie is ook merkbaar in het fysieke lichaam. Je energie centra (chakra’s) en de daar bijbehorende energiebanen die de levensenergie door jouw lichaam(en) laat stromen zijn geblokkeerd door de vastgezette onverwerkte emotie. Dat heeft sterke gevolgen voor jouw zenuwstelsel wat zich weer fysiek manifesteert.
op de spirituele laag waar trauma naar mijn idee zijn oorsprong vind er een breuk in de verbinding met een eenheid/de bron plaats. De potentievolle, creatieve levensenergie kan zijn weg niet meer volledig vanuit de bron naar jou naar jou als wezen vinden. Met als gevolg minder of geen bezielde aanwezigheid. Dit zou je uitchecken kunnen noemen.
Hierboven lees je in het kort hoe opgedaan trauma door onze 4 bestaanslagen manifesteert. Maar de vertakkende uitwerking van trauma zou je ook als gelaagd kunnen beschrijven. Door onverwerkt trauma en pijnstukken ontstaan allerlei mechanisme en strategieën, overtuigen en gedragingen. Denk aan beschermingsmechanismen, controle strategieën, negatieve overtuigingen en negatief gedrag. Vaak vanuit de onbewuste beweegreden dat we simpelweg de pijn die het doorwerken en doorvoelen van het onverwerkte trauma niet willen ervaren! We zijn immers pijn vermijdende wezens.
We hebben die weg terug te nemen, de weg terug langs alle mechanismen, strategieën, overtuigingen en gedragingen… door alle bestaanslagen terug naar die vastgezette energie om deze te transformeren. Zodat we die zwaarte kwijtraken en hoger kunnen stijgen in onze weg terug naar eenheid en heelheid.