Wat komt er bij jou naar boven als je denkt aan de Apocalyps?

Waarschijnlijk komen er beelden van totale destructie, nucleaire oorlogen, het einde van de mensheid en vele ramp en doem scenario’s bij je naar boven. En dat is niet zo gek ook. Door de vele films, series en andere media content die we met regelmaat naar binnen gepropt krijgen is ons beeld hierover compleet verwrongen, veranderd en eigenlijk geprogrammeerd. De verfilming van het ‘doem-drama’ van de Apocalyps is een nieuw genre opzich geworden en wordt ongelimiteerd voorgeschoteld aan de passieve Netflix kijker.

Het woord Apocalyps heeft hierdoor voor vele van ons een totaal andere betekenis gekregen dan wat het daadwerkelijk heeft betekent gekeken naar de etymologie. Het Griekse ‘apokaluptein’ betekent ‘onthullen’: afkomstig van: apo ‘af-, ont-‘ en kaluptein ‘bedekken’. Apocalyps betekent eigenlijk dus letterlijk: ont-dekken, onthullen, een openbaring. Een tijdperk waarin alles dat bedekt was nu aan de oppervlakte komt en wordt ontdekt. Het gaat dus niet om een onheilspellende eindtijd waarin we met zijn allen ten onder gaan aan onze eigen gecreëerde duisternis en schaduw. Maar om een positieve tijd van verandering, een tijd vol onthullingen, ontmaskeringen en de openbaring van geheimen. Een tijd waarin we het doek wegtrekken en het licht mag doorschijnen op de verborgen schaduwstukken van de mensheid. Wat een tijd om in te leven toch?

Aan geheimen en schaduwstukken geen tekort. Dat hebben we laatste jaren al ‘ontdekt’. En dit gaat gewoon door, of je het nou wilt of niet. De sturing en programmering naar het zien van de (openbaring) ‘Apocalyps’ als een eindtijd van doem en duisternis heeft als effect dat het angst en negativiteit creëert bij mensen, en hiermee vastzet in een lage hopeloze energie. Hiermee wordt alleen de Apocalyps vertraagd maar niet gestopt. Het is een verloren gevecht want de geheimen en zwarte bladzijden in onze geschiedenis blijven ontdekt worden. Dat is waar we nu mee te maken hebben, een achterhoede gevecht van krachten die niet willen dat de openbaring gebeurd en doorgaat. Vandaar de haast in regulatie en beperking op elke manier van vrijheid en eigen beschikkingsrecht wat we hebben. The ‘great reset’ is eigenlijk natuurlijk the great awakening.

De grote maten aan censuur, regulatie, beperkingen en limitatie op onze vrijheid verklapt eigenlijk dat er grote paniek achter de schermen is. Ondanks dat we in donkere en moeilijke tijden leven (perceptie), is er veel meer hoop dan we denken. Het vraagt dus deels om een perceptie verschuiving, een andere manier van kijken en denken. Maar veel belangrijker is in mijn opinie dat we als individueel mee bewegen met de Apocalyps, de openbaring.

De Apocalyps is een tijd van schaduw ontdekking en integratie op collectief en individueel niveau. Het onbewuste bewust maken. Het licht op het donker schijnen. Zo binnen zo buiten, zo onder zo boven. De integratie van de schaduw op collectief niveau heeft zijn startsein gegeven en wil je als individueel dat jouw realiteit mee veranderd is het behulpzaam dat ook jij mee beweegt. Dit betekent zelf ontwikkeling, zelf ont-dekking. Jouw eigen individuele Apocalyps eigenlijk. Het ontdekken en integreren van jouw eigen schaduwstukken is het grootste cadeau wat je jezelf en de wereld kunt geven. Hoe meer jij je eigen onbewuste schaduw ontdekt en integreert hoe minder jij deze op de buitenwereld projecteert.

Neem als voorbeeld een groot wereldleider. Ze hebben zoveel onbewuste schaduwstukken diep weg verdrongen en hebben echt het idee dat ze goed bezig zijn. Maar ze zijn wel bereid oorlogen te verklaren waarin miljoenen mensen sterven. Hun eigen schaduw projecteren ze in de buitenwereld. Zo is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen schaduw-inbreng. Het vraagt eigenaarschap en commitment om jezelf in totaliteit aan te kijken. Dit betekent dus ook je schaduw. Niemand heeft ooit gezegd dat dat een leuk en fijn proces is. Laat dat je ook niet vertellen. Want dan zul je het idee hebben dat je fout bezig bent als je het moeilijk hebt in je proces.

De effecten van schaduwintegratie en werken aan jezelf zijn wel mooi, fijn en positief. En deze effecten die deel je ook met de wereld om je heen. Want een geïntegreerde schaduw kan niet meer projecteren op de buitenwereld. Zo helpt werken aan jezelf het collectief!

De keuze voor een beter leven en een betere wereld is dus aan jou. Vervelend heh?

‘’Alleen als jij jezelf verandert kun je de wereld veranderen’’